Skip to main content

Over de Explane app

Explane is een gratis app voor Android en iOS, die gebruikers in staat stelt met één druk op de knop het geluidsniveau van een passerend vliegtuig vast te leggen, inclusief het registratienummer van dat vliegtuig. De app is gebruiksvriendelijk en registreert het hoogste geluidsniveau binnen een meting van 10 seconden, uitgevoerd met de smartphone van de gebruiker.  Alle metingen zijn openbaar en te zien op de website https://reports.explane.org. De app is ontwikkeld op initiatief van SchipholWatch. Met de app wil de groep meer inzicht geven in de aard en de omvang van de overlast door de luchtvaartsector. De data uit de app wordt bestudeerd door het RIVM en de TU in Eindhoven.
Afgelopen jaar is het aantal meldingen bij de DCMR over geluidsoverlast ten gevolge van vliegtuigen van RTHA verdubbeld. Vliegtuigen vliegen laag en wijken regelmatig af van hun route. Bewoners melden deze overlast bij de meldkamer van de DCMR.

Wethouder Arno Bonte gaat de metingen door gebruikers van de app Explane inzetten als extra bron van informatie voor het bepalen van het beleid voor Rotterdam The Hague Airport. Dit heeft Bonte verklaard in de gemeenteraad van 20 november 2019 . Het is een aanvulling op het officiële meldingssysteem van de Omgevingsdienst DCMR. “Om te beginnen gaan we de app actief aanbieden aan de inwoners van onze stad”, zegt de wethouder. “De app vormt een prima aanvulling op de gegevens die we krijgen van de omgevingsdienst. We leggen de resultaten achteraf gewoon naast elkaar.”

 

Werkelijke overlast
Gezamenlijk leveren deze gegevens een goed beeld van de werkelijke overlast door het vliegverkeer. Met deze cijfers kunnen alle geïnteresseerden zelf zien dat er een groot verschil zit tussen berekeningen door de sector en de werkelijke herrie. Anders dan de sector, die rekent met over een hele dag uitgesmeerde gemiddelde geluidsniveaus, toont Explane de piekwaarden van het geluid. Het piekgeluid is veel belangrijker dan de berekende gemiddelden. Van piekgeluid worden mensen ’s nachts wakker of is een gesprek in de tuin onmogelijk. De groep hoopt met de database van alle metingen een tegenstem te vormen zodat media, politici, omwonenden en ook de luchtvaartindustrie zelf een extra bron krijgen voor betrouwbare informatie over de vliegoverlast.

0
Shares