Skip to main content

Luchthavenbesluit RTHA

Op dit moment zijn de ontwikkelingen rondom luchthavens en uitbreiden van vliegverkeer volop in het nieuws. Binnenkort zal Minister van Nieuwenhuizen van Ministerie Infrastructuur een beslissing nemen over het luchthavenbesluit voor Rotterdam The Hague Airport (RTHA).

Bewonersorganisaties InHillegerberg en Leven-in-Schiebroek hebben recentelijk een brief naar Minister van Nieuwenhuizen gestuurd. Hierin vragen wij dat ze niet alleen naar de economische kant wil kijken naar ook naar het behoud van leef kwaliteit van de bewoners. Ze heeft tenslotte meerdere ambities met haar ministerie te verwezenlijken waaronder een land met slimme steden (Ambitie 2030): “De Rijksoverheid vindt het belangrijk dat inwoners van steden gezond kunnen wonen, werken en ontspannen. Hierbij horen onder andere een betere luchtkwaliteit, weinig geluidsoverlast en een slimme en gezonde inrichting van de stad”.

Daarnaast waren wij verrast dat in de recent gepubliceerde “Missie, visie en strategie van RTHA” duurzaamheid nauwelijks is opgenomen terwijl je dat van een modern bedrijf wel mag verwachten. De visie ten aanzien van verduurzaming beperkt zich tot de non-aviation activities; kortweg alles behalve het vliegverkeer. Dit terwijl het vliegverkeer juist de grote veroorzaker is van luchtvervuiling en geluidsbelasting.

Wij vrezen voor significante milieubelasting in de omgeving, waar geen enkele partij zich verantwoordelijk voor acht. Ook bij de aanleg van de A16 Rotterdam zijn de cumulatieve effecten hiervan niet meegenomen.

pdfBrief Ministerie Infrastructuur en Waterstaat Luchthavenbesluit RTHA InHillegersberg en LIS zorgen nav Visie RTHA 2025 050218.pdf552.29 KB

Laat reactieformulier zien
0
Shares