Skip to main content

Tegen de stroom in bij nieuw restaurant Rebelz aan de Rotte

Eten in een kunstwerk en bijdragen aan een maatschappelijk doel 

Niet alleen de inrichting en de keuken van nieuw restaurant Rebelz aan de Rotte is bijzonder, ook het personeel heeft een verhaal. Naast vakkrachten werkt bij Rebelz aan de Rotte een aantal ex-gedetineerde vrouwen die er de kans krijgen zich om te scholen en zo een betere kans krijgen op de arbeidsmarkt.

Wat niet wegneemt dat Rebelz aan de Rotte sowieso een bezoek waard is. Kunstenaarsduo Arno Coenen en Iris Roskam, bekend van de Hoorn des Overvloeds dat de binnenzijde van de Markthal in Rotterdam siert, tekenden voor de eigenzinnige inrichting. De keuken, geleid door Jeffrey Bijleveld, werd geïnspireerd en gecoacht door Syrische Chefkok Maher Al Sabbagh. We willen verrassen met een originele keuken waar invloeden uit het Midden-Oosten samengaan met het lekkerste dat de mediterrane keuken te bieden heeft. Rebelz aan de Rotte is gelegen op een unieke locatie aan de Rotte: De Tim’s limonadefabriek (voorheen Kitsch & Kunst). 

Rebelz

 Instituut voor verbetering 

Wie bij Rebelz aan de Rotte binnentreedt, stapt als het ware een verhaal binnen. Een verhaal over het maken van keuzes in je leven, die soms weleens minder goed uitpakken. Karin Nijman en Klaasjan Krook, initiatiefnemers van Rebelz aan de Rotte meenden dat het nastreven van een maatschappelijk doel prima hand in hand kan gaan met het runnen van een goed restaurant. Karin: “we hebben nagedacht hoe dat elkaar kan versterken. We geloven dat iedereen een tweede kans verdient om een zonnige toekomst tegemoet te kunnen zien.” Karin heeft jarenlange ervaring als HR manager, haar missie is om individuen en groepen te ondersteunen in persoonlijke ontwikkeling en werk. Vanuit hun stichting Back on Trek bedachten ze Rebelz aan de Rotte, een ‘instituut voor verbetering’, voor iedereen die binnenkomt. Voor gasten moet een bezoek aan Rebelz aan de Rotte namelijk een bijzondere ervaring zijn; vandaar dat eten in het restaurant voelt als eten in een kunstwerk. De symboliek van het restaurant is in beeld gebracht door Arno Coenen en Iris Roskam, onder meer bekend van het kunstwerk dat de binnenkant van De Markthal in Rotterdam siert. In de zomer zal er een groot terras op een ponton voor het restaurant komen te liggen waar voorbijgangers met hun bootje kunnen aanleggen. Het restaurant biedt plaats aan zo’n 50 gasten. 

Een bijzondere keuken 

Bij het vinden van een hoogwaardige en originele keuken werden Klaasjan en Karin geholpen door de Syrische Chefkok Maher Al Sabbagh. Maher was al op jonge leeftijd in de keuken te vinden; zijn oma’s leerden hem vanaf zijn zevende al hun culinaire geheimen. Vanaf zijn dertiende werkte hij in de keukens van professionele restaurants en patisserieën in het Midden-Oosten en heeft inmiddels een eigen restaurant in Maastricht, Marres Kitchen. Hij brengt Levantijnse invloeden mee uit zijn geboorteland. De Levant of het Morgenland is de historisch-geografische naam voor het Oostelijk deel van het Middellandse zee gebied; Syrië, Jordanië, Libanon en Israël. Een streek met een rijke traditie waarbij een unieke keuken hoort met geurige kruiden en specerijen. Rebelz aan de Rotte combineert deze invloeden met het lekkerste dat de Mediterrane keuken te bieden heeft. Gasten kunnen er terecht voor lunch, high tea, diner, catering, vergaderingen en partijen. 

Back on Trek Stichting Back on Trek begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt deze duurzaam te overbruggen. Door selectie, opleiding en begeleiding wordt al vanaf 2014 een aantal ex-gedetineerde vrouwen aan een opleiding en een baan geholpen. Dit bleek in een horeca-omgeving het beste te werken. Reden voor Karin Nijman van stichting Back on Trek om een eigen horeca onderneming op te willen richten. Klaasjan Krook wilde een onderneming starten die maatschappelijke verantwoordelijkheid echt onderdeel van de opzet kon laten zijn. Samen hebben zij hun droom vorm gegeven met Rebelz aan de Rotte. Per jaar worden tot 10 ex-gedetineerde vrouwen naar een nieuwe plek op de arbeidsmarkt begeleid. In een leer/werktraject van tien maanden kunnen zij zich omscholen tot kok of gastvrouw. Er is een selectieprocedure opgesteld met de penitentiaire instellingen. Alle kandidaten volgen hun opleiding bij de Horeca Academie in Den Haag, waarmee intensief wordt samengewerkt. Ze worden door een persoonlijke coach gecoacht. Na afloop van hun leer/werk traject worden zij geholpen naar een volgende werkplek waarin de vrouwen volledig zelfstandig aan de slag gaan. Van detentie naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt. 

Positieve beweging op gang brengen 

De droom van de initiatiefnemers is om met elkaar een positieve beweging op gang te brengen in de maatschappij. Er zijn al plannen voor meerdere vestigingen van de unieke formule om zo meer vrouwen te kunnen helpen opnieuw aan te sluiten op de arbeidsmarkt. Gasten die komen lunchen of dineren in een inspirerende omgeving ondersteunen op hun manier het initiatief. Zij gaan voldaan naar huis met de wetenschap dat zij een bijdrage hebben geleverd aan een mooie toekomst van mensen voor wie dat niet zonder meer vanzelfsprekend is. Rebelz aan de Rotte werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DOEN, Start Foundation en VSBFonds. 

Overige informatie over Rebelz aan de Rotte 

Openingstijden : zes dagen per week van 11:30 uur tot 22:00 uur 

Adres : Bergse Rechter Rottekade 1 3051 AB Rotterdam 

Reserveren : via de website of telefonisch via 010 870 13 87 

Website : www.rebelzaanderotte.nl 

Facebook : https://www.facebook.com/rebelzaanderotte/?fref=ts 

Twitter : @RebelzadRotte 

Instagram : rebelz_rotterdam 

0
Shares