Skip to main content

Vertelconcert "De Rechtvaardigen" door schrijver Jan Brokken in de Hillegondakerk

Op 21 oktober a.s. heeft de Concertstichting Hillegersberg in de Hillegondakerk een interessant en reeds veelbesproken concert gepland; een vertelconcert. De bekende schrijver Jan Brokken draagt in dit muziek en tekstprogramma twee verhalen voor uit zijn internationale bestseller “De Rechtvaardigen”. Lidy Brijdorp (Cello) en Tobias Borsboom (piano) voeren daarbij werken uit van Sjostakovitsj, Henriëtte Bosmans, Maurice Ravel, Max Bruch, Ernest Bloch en Franz Schubert. Samen met de verhalen die Jan Brokken vertelt, laat het programma een diepe indruk achter bij het publiek.

De rechtvaardigen behandelt twee verhalen. Het ene verhaal gaat o.a. over Jan Zwartendijk, de Nederlandse Consul in Litouwen, die er gedurende de tweede oorlog als Nederlands Diplomaat in slaagde om grote aantallen joden een visum voor Curaçao te verstrekken, waarmee hij duizenden joden het leven heeft gered. Het andere verhaal gaat over de geredde Joodse vluchtelingen Leo en Bella Adler. Het zijn twee aangrijpende verhalen over een van de grootste reddingsoperaties uit de tweede wereldoorlog.

Jan Zwartendijk (1896-1976) woonde in de Oranjelaan (Rotterdam-Kralingen) en is begraven op de begraafplaats Hillegersberg bij de Hillegondakerk.

Het kabinet heeft onlangs, op 14 september 2023, de Nederlandse verzetsheld Jan Zwartendijk postuum de hoogste onderscheiding voor dappere daden verrichtbuiten de strijd; de gouden Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon toegekend. Een onderscheiding die slechts 99 keer eerder is uitgereikt. Voor het laatst in 1964.

Zwartendijk, die in Litouwen voor Philips werkte, dacht jarenlang dat hij door zijn optreden slechts één persoon in de Tweede Wereldoorlog had gered. Het bleken echter duizenden mensen, dat hoorden zijn nabestaanden op de dag van zijn begrafenis. Zij ontvingen toen een brief waaruit bleek dat niet één persoon, maar ruim 95% van de duizenden Joden die Zwartendijk had geholpen, de oorlog had overleefd.

De diplomaat werd na de oorlog door het ministerie vabn Buitenlandse Zaken berispt door het “ten onrechte” verstrekken van reisdocumenten. Vijf jaar geleden is daar aan de nabestaanden excuus voor aangeboden en werd er ter ere van hem een monument onthuld in Litouwen.

Jan Brokken zelf ontving op 18 september 2023 in Amsterdam de literatuurprijs De Gouden ganzenveer. De 74-jarige auteur kreeg de prijs vanwege zijn ontzagwekkend brede oeuvre, aldus de Academie De Gouden Ganzenveer, die de prijs uitreikte.

Het concert vindt plaats in de Hillegondakerk en begint om 20.15 uur.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de entree of in de voorverkoop via:

https://www.podiumplein.nl/artiesten/concertstichting-hillegersberg/voorstellingen/vertelconcert-de-rechtvaardigen

NB. Jan Brokken signeert waarschijnlijk zijn boek in de pauze en na afloop van het concert.

0
Shares