Skip to main content

Leven en werk van Jules de Corte

Op vrijdag 2 september 2022 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden. Martine van der Meiden zal dan een presentatie geven over het leven en werk van Jules de Corte.

Martine van der Meiden: “Ik zou wel eens willen weten waarom zijn de bergen zo hoog, de zeeën zo diep, de wolken zo snel, de mensen zo moe....

Dit lied hoorde ik voor het eerst in 1956. Het stond op een 45-toeren plaatje. Dat bevatte ook 'De vogels' en 'Waar blijft de tijd?' Ze sloegen in als een bom. Wat een taal, wat een muziek, wat prachtig gezongen en schitterend begeleid op de piano. En dat gecomponeerd en uitgevoerd door een blinde kunstenaar.

Opgevoed en gevormd - vanaf zijn 3e jaar tot zijn 21e - in het Rooms Katholieke Blindeninstituut in Grave begon hij in 1945 aan een zelfstandig bestaan als pianist, organist, zanger, componist, conferencier. Zijn carrière eindigde in Helenaveen, waar hij ook nog het carillon van muziek voorzag. Zijn jeugdherinneringen beschreef hij in het boekje 'Tussen de Peel en Grave'. Helaas is hij te vroeg gestorven om het vervolg te kunnen schrijven ‘over de jaren waarin hij zich ontwikkelt tot de grote liedschrijver die in de tweede helft van de twintigste eeuw Nederland tot muzikaal geweten dient, zijn katholieke broodheren op de kast jaagt, honderden podia bespeelt, heel het land aan het mijmeren brengt met 'Ik zou wel eens willen weten' en een schat aan muziek nalaat.’ (citaat G. de Klein in genoemd boekje)

Ik hoop u het een en ander te vertellen en vooral veel te laten beluisteren.”

U bent van harte welkom!

In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd voor de onkosten.

Tijd:                      Vrijdag 2 september 2022 van 10 - 12 uur 

Plaats:                  Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam

Onderwerp:          Leven en werk van Jules de Corte

Komende Culturele Koffieochtend:

7 oktober 2022       Frans van Vliet over Onderwijs door de eeuwen heen

Laat reactieformulier zien
0
Shares