3 februari Van den Hoonaardlezing bij Maximus

Zoals inmiddels een traditie is geworden zal op de eerste maandagavond van februari, dus op maandag 3 februari 2020, de lezing van het jaar plaatsvinden: de Van den Hoonaardlezing, genoemd naar de schoolmeester Willem van den Hoonaard. U bent hiervoor van harte uitgenodigd!

Plaats: Boekhandel Maximus, Bergse Dorpsstraat 122. De inloop start om 19.30-20.00 en eindingt om 22.00 uur met een drankje en een signeersessie. De kosten zijn gratis.

Siem van den Hoonaard werd geboren op 11 oktober 1900. Siem was de achterkleinzoon van de bekende Hillegersbergse schoolmeester Willem van den Hoonaard.

Van den Hoonaard volgde na zijn dagelijkse werk als juwelenzetter de avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Hij werd een bekend edelsmid, o.a. zilveren sierraden bezet met halfedelstenen. Ook is hij bekend om zijn expressionistische maskers die hij uit losse onderdelen metaal samenstelde.

Siem van de Hoonaard vestigde hij zich op 26 april 1928 als zelfstandig ontwerper en beeldend kunstenaar in Hillegersberg aan de Bergse Dorpsstraat 25, destijds nr. 32, naast de openbare lagere school. Van den Hoonaard ontwierp en vervaardigde daar naast de maskers kleine sieraden, gebruiksvoorwerpen en plastieken.

Siem van den Hoonaard ontwikkelde zich tot een zeer gewaardeerde kunstenaar. Hem wachtte een glanzende, wellicht internationale, carrière... totdat hij in het Leidse universitaire ziekenhuis op 37-jarige leeftijd kwam te overlijden aan een schimmelinfectie van de longen. Hij werd op 15 augustus 1938 in Hillegersberg begraven.

Tot Van den Hoonaards bekendste werken behoort het masker dat zich nu bevindt in het Museum Boijmans Van Beuningen. Van den Hoonaard was ook een van de kunstenaars die een bijdrage leverde aan het passagiersschip de Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn. Werk van Siem van den Hoonaard behoort ook tot de collecties van het Centraal Museum Utrecht, Museum Kröller-Müller en het Gemeentemuseum Den Haag.

 

Pionier in metaalplastiek

In 2020 verscheen het boek "Siem van den Hoonaard, Pionier in de metaalplastiek" van Frans van Duijn. In het boek staat beschreven dat Van den Hoonaard in ons land de eerste beeldhouwer was die zijn plastieken opbouwde uit aan elkaar gesmede platen van draad en koper. Zijn onderwerpen kwamen bij voorkeur uit de klassieke mythologie en de 'roaring twenties'.

Laat reactieformulier zien
InHillegersberg homepage
Copyright © 2023 InHillegersberg. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians
0
Shares