Skip to main content

2 november - 14.15 uur - Hillegondakerk: in het voetspoor van Robert & Clara Schumann

Concertstichting Hillegersberg brengt Schumann tot leven.

Op 1 december 1853 was de toenmalige grote concertzaal in de Bierstraat te Rotterdam tot aan de laatste stoel bezet vanwege een bijzonder optreden door Robert en Clara Schumann. Zij verbleven in het New Bath Hotel aan de Boompjes op uitnodiging van Johannes Reinier Smalt, secretaris van de Maatschappij ter bevordering der Toonkunst in Rotterdam. Na een succesvol en door de vele aanwezigen bejubeld optreden verzorgde mevrouw Clara Schumann-Wieck op 9 december nog een ‘Soirée Musicale’, waarbij zij werd aangekondigd als “hof-pianiste van Zijne Majesteit den Keizer van Oostenrijk”.

Inspirerende brieven

Tussen Johannes Reinier Smalt en de Schumanns is na die gedenkwaardige decembermaand in 1853 een hechte band ontstaan, gezien de levendige correspondentie die hij met Robert en Clara Schumann onderhield. Brieven die wonder boven wonder bewaard zijn gebleven en werden gevonden door de moeder van de bekende altvioliste Elisabeth Smalt. Want, het was haar betovergrootvader die de Schumanns halverwege de 19e eeuw naar Rotterdam haalde. Nu ruim 165 jaar later is het juist deze bijzondere briefwisseling die Elisabeth inspireerde voor een concertprogramma ter nagedachtenis aan haar Rotterdamse voorvader dat geheel in het teken staat van zijn geliefde Schumanns.

Eerbetoon

Samen met Francine van der Heijden (sopraan) en de pianisten Riko Fukuda en Ursula Dütschler stelde Elisabeth Smalt een programma samen, waarin zowel Robert Schumanns speelse werkjes als Clara Schumanns ontroerende liefdesliederen aan bod komen. Ook zal Elisabeth enkele passages uit de briefwisseling voorlezen.

Op 2 november a.s. om 14.15 uur is dit bijzondere concert getiteld “Rondom Schumann” voor liefhebbers van het klassieke genre en de Schumanns in het bijzonder, te zien en te beluisteren in de Hillegondakerk te Rotterdam Hillegersberg. Het maakt onderdeel uit van de reeks concerten die de Concertstichting Hillegersberg dit seizoen heeft geprogrammeerd.

Familiegraf

Een extra bijkomstigheid, die nauwelijks toevallig te noemen is, is het feit dat Elisabeth ’s betovergrootvader Johannes Reinier Smalt op het kerkhof rond de Hillegondakerk werd begraven. Het is een prachtige historische begraafplaats waar opvallend veel bekende familienamen zijn terug te vinden. Geïnteresseerden worden na afloop van dit bijzondere concert uitgenodigd om deel te nemen aan een kleine rondleiding met een bezoek aan het familiegraf van Johannes Reinier Smalt. Een waardig besluit van een prachtig middagconcert in Rotterdams oudste kerkje, dat bekend staat om zijn intieme sfeer en uitstekende akoestiek.

Jubileumjaar

De Concertstichting Hillegersberg, die in 2020 haar 35-jarig jubileum viert, staat nog een aantal hoogwaardige muziekuitvoeringen te wachten.

Voor meer informatie en kaartverkoop kijk op https://www.concertstichting.nl

 

0
Shares