Huisje Oude Raadhuislaan - Doorkijkje 't Zwarte Plasje naar de schilder Bieling

Na de voorbereidingsfase (overleg en maken schetsontwerpen) van het beschilderen van in totaal vier elektrahuisjes is de uitvoering van het eerste station in de Oude Raadhuislaan voltooid op 24 april. Op 26 maart is Vera Harmsen begonnen en op 29 april 2017 wordt het officieel geopend.

Bewoonster Anne Marie Willebrands heeft geregeld dat dit samenvalt met de opening van ’t Zwarte Plasje en heeft een mooie uitnodiging gemaakt. Omwonenden en betrokkenen zijn benaderd. Zo zal de kleindochter Wil Bieling, van de schilder Herman Bieling zelf aanwezig zijn.

Van ontwerpfase naar uitvoering is een inter-actief proces geweest, niet in letterlijke zin maar in het feit dat wensen van bewoners van invloed zijn geweest op het eindresultaat.

1.Zo werd kenbaar gemaakt het stel in badpak, in de oorspronkelijke gravure van Bieling, niet opzij te plaatsen. Vera heeft ze aan de achterzijde geplaatst. En omdat veel mensen (met of zonder rollator..) toch even om het hoekje keken, heeft zij ook deze zijde meegenomen. Hoewel dit niet is begroot.

2.De tweede wens was om het logo van de waterpolovereniging, ook ontworpen door Bieling mee te nemen, dit is op de andere zijde op een speelse wijze geplaatst in de bal van de zwemmers.

3.De titelrand is een directe verwijzing naar het boek van Chris Mast, in 2014 verschenen naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Plasje. Hij heeft de titel nu speels aangepast, met de zin ‘Zwarte Plasje – meer dan een eeuw – de oase van Hillegersberg'. Ook was hij in 2014 met het verzoek naar mij gekomen Bieling te eren en om de tekst te plaatsen. 

4. Een ode aan de schilder Herman Bieling (1887-1964). De voorzijde van het boek en nu dit huisje, is een schildering van Bieling ‘Doorkijk op ’t Zwarte Plasje’ (1921), waar hij mede- oprichter van was.

5. Tineke van Oosten kwam op het juiste moment langs. Vera wilde afwijken van de gehele heg en de schildering meer laten aansluiten op de omgeving van ’t Zwarte Plasje zelf. Zij wees op bermbloemen.

De andere vegetatie zijn aan de landschappen van de schilder Bieling ontleend.

Passanten reageren dat de diepte werking zo goed is, ze stoppen voor een praatje en automobilisten staan stil. Reacties van “daar heb ik nog zwemles gehad”. Tot blijdschap van de kleurrijke verwerking naar de schilder uit het interbellum Bieling. De meeste kenden hem niet, maar nu wel ;-)

Laat reactieformulier zien
InHillegersberg homepage
Copyright © 2020 InHillegersberg. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians
0
Shares