Skip to main content

Bewonerslijst Hillegersberg-Schiebroek scoort goed

De lijst namens de zes bewonersorganisaties in Hillegersberg en Schiebroek heeft het prima gedaan bij de verkiezing voor de gebiedscommissie. Na Leefbaar Rotterdam haalde Bewoners! Hillegersberg-Schiebroek de meeste stemmen, goed voor twee zetels.

 Slogan klein

Dit blijkt uit de voorlopige uitslag die donderdag 20 maart bekend werd gemaakt door burgemeester Aboutaleb in het WTC. De definitieve uitslag wordt dinsdag 25 maart om tien uur 's ochtends gepresenteerd in het stadhuis.

Tot nu toe lijkt het erop dat voor de gebiedscommissies in Rotterdam iets minder burgers hebben gekozen dan voor de gemeenteraad. De opkomstpercentages waren respectievelijk 42,4 en 44,4.  Hillegersberg-Schiebroek haalde het hoogste opkomstpercentage voor de gebiedscommissie: 57.4.

Weinig verschil

In Hillegersberg en Schiebroek bedroeg het verschil tussen nummer één en vier minder dan driehonderd stemmen. Dat is voor ieder een score van 17-18 procent. Leefbaar Rotterdam was het populairste (3162 stemmen), gevolgd door Bewoners! Hillegersberg-Schiebroek (3089), die dus ook door Bewonersorganisatie Oud Hillegersberg (BOH) wordt gesteund. Op plaats drie en vier kwamen D66 (2934) en VVD (2875).

BjLyZs IMAEvcJT.jpg large
Felicitaties van de burgemeester

Gek genoeg gaat nummer drie (D66) er met de meeste zetels (3) vandoor. Dat komt door een lijstverbinding met PvdA en GroenLinks, elk goed voor één zetel. Die verbinding betekent een restzetel voor D66, terwijl de nummers één (Leefbaar), twee (bewonerslijst) en vier (VVD) op twee zetels blijven steken. SP en CDA zijn in de nieuwe gebiedscommissie met één plek vertegenwoordigd.

Elders in Rotterdam

Ook elders in Rotterdam was er een vergelijkbaar nieuw bewonersinitiatief, zoals in Delfshaven. Daar haalde WIJ Delfshaven tien procent van de stemmen.

De gebiedscommissie is de opvolger van de deelgemeente en zal een vooral adviserende rol krijgen. Voor Hillegersberg-Schiebroek zal de commissie bestaan uit dertien leden.

0
Shares