Skip to main content

Ook dit is Hillegersberg: dames-Probusclub Hillemien viert éénjarig bestaan

Naast de wereldwijd verspreide Rotaryclubs bestaan er ook Probusclubs.

De eerste Probusclub is op initiatief van een aantal plaatselijke Rotarians in 1965 opgericht in Engeland. Met als doel: saamhorigheid en vriendschap bevorderen van geheel of bijna geheel postactieven van 55 jaar en ouder.

De leden hebben een maatschappelijk verantwoordelijke functie vervuld en hechten waarde -ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond- aan het regelmatig ontmoeten van elkaar.Onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht en ontspanning vormen bindende elementen.

De naam Probus is een afkorting van Professional and Businessmen.

En het zal niet verbazen dat de eerste clubs net als bij de Rotary uitsluitend uit mannen bestonden, die dan eens per jaar de dames mochten uitnodigen. Maar dat is niet meer van deze tijd. Vandaar dat er de laatste jaren gemengde clubs ontstonden.

Nederland kent ruim 400 clubs, in Hillegersberg zijn vier heren-Probusclubs actief. Een jaar geleden is bij een aantal Hillegersbergse vrouwen het idee opgekomen om een dames-Probusclub op te richten. En zo viert Probusclub Hillemien volgende week dus het éénjarig bestaan.

Eenmaal per maand komen de leden bij elkaar. Er is dan een lezing of een excursie door een van de (30) leden of uit de kring van de leden, afgesloten met een gemeenschappelijke lunch. Deze foto is 22 mei  genomen tijdens een rondleiding in het Arboretum in Rotterdam Kralingen.

Het begrip postactief heeft helemaal niets te maken met na de actie. Want ieder van deze leden is op haar manier nog steeds zeer actief. Daardoor valt er in de club ook altijd veel uit te wisselen, zowel over het verleden als over de huidige actualiteit. Mooi dat Hillegersberg deze krachtige clubs in huis heeft!

Maria Kuster

0
Shares