Skip to main content

Lijn 4: Over een kleurrijke stad in beweging

Lijn 4 is een lijn van naam en faam.

Iedere Rotterdammer kent deze lijn die de stad dwars doorkruist.

Van het chique Hillegersberg, het Oude Noorden, het Centrum, het Oude Westen, het multiculturele Delfshaven richting het eindpunt aan het Marconiplein.

Een uniek beeld schetsen van lijn 4, dat was het doel van tekstschrijver Lida Hoebeke, ‘regeltante’ Conny Rijken, journalist Remco Stunnenberg en fotograaf Martin Hogeboom. Zij trokken de stoute schoenen aan en gingen ruim een half jaar ‘op reis’ met lijn 4.

Bijzonder, authentiek en kleurrijk
Afgezien van de verschillende ‘werelden’ die deze lijn passeert, ontdekten zij langs de route tal van bijzondere, authentieke en karakteristieke gebouwen en troffen zij een groot aantal eigentijdse en creatieve ondernemingen en ondernemers. En natuurlijk ook allerlei kleurrijke passanten en passagiers.

Linda Zoon en Hans Hunefeld goten al het verzamelde materiaal in een prachtige vorm, Miguel Santos schreef de gedichten en Edwin Veekens van Veenman+ verzorgde de productie.

Hillegersberg komt ruim aan bod
Het resultaat? Een lezenswaardig, veelzijdig, kleurrijk en creatief boek over en door mensen, ‘gevangen’ in een tramlijn met prachtige foto’s en aansprekende en ontroerende verhalen. Omdat de lijn begint (of eindigt, het is maar hoe je het bekijkt…) in Hillegersberg, komt Hillegersberg ruim aan bod. Zo vertelt Mario van Hees, brouwer van het Hillegonda bier, over zijn droom om een eigen biermerk voor Hillegersberg te realiseren. Is er een bezoek gebracht aan De Vruchtenburg en zijn mevrouw Jansen (87) en DoorDeWijker Jans Beijeman geïnterviewd. Mevrouw Jansen: ‘Ze willen ons ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten zijn, we moeten steeds meer dingen zelf doen. Ik kan nu bijna niets meer. Dus ik ben erg blij met Jans.’

Dromen…
Het boek is 164-pagina’s ‘dik’ en kost € 19,75. Vanaf 9 oktober is het te verkrijgen bij diverse boekhandels in Rotterdam, waaronder boekhandel Maximus aan de Bergse Dorpsstraat. Daarnaast kan het worden besteld bij bol.com of via de website www.tramlijn4.nl.

0
Shares