Skip to main content

WMO-dag 2014: Zo wordt het...

Op woensdag 19 november 2014 organiseerde het WMO Platform Hillegersberg-Schiebroek in Lommerrijk een voorlichtings- en informatiedag over de veranderingen in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in 2015.

Het thema van de dag was: ZO IS HET…. ZO WORDT HET.

De uitvoering van de WMO komt na 1 januari 2015 in handen van de gemeenten. Wat betekent dat concreet voor de mensen die afhankelijk zijn van de WMO?
Deskundigen van de gemeente Rotterdam, Vraagwijzer, de Wijkteams en het WMO Platform Hillegersberg-Schiebroek maakten door middel van presentaties aan ongeveer 80 aanwezigen duidelijk hoe het gaat worden. 

De dag werd geopend door Henk Kamps, vice-voorzitter van de Gebiedscommissie. Hij drong er bij de gemeente Rotterdam op aan om de communicatie met de burgers te verbeteren. Veel mensen weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn.
Lieke Smeets, publieksvoorlichter en Daan Köller, beleidsmedewerker Wmo, beiden van de gemeente Rotterdam, begonnen hun presentatie met een filmpje, Ondersteuning, zorg en hulp dichtbij http://vimeo.com/109917919 om de veranderingen te illustreren.
Met ingang van 1 januari 2015 gaan inwoners van Rotterdam met vragen over zorg, welzijn en ondersteuning op ieder gebied naar de ‘verbrede’ Vraagwijzer*), de huidige Vraagwijzer, maar met meer bevoegdheden.
Kan iemand het probleem met hulp van Vraagwijzer niet oplossen, dan kan hij/zij door Vraagwijzer worden doorverwezen naar een van de twee Wijkteams die er in Hillegersberg-Schiebroek gaan komen.

Hans Schendstok, bestuurslid beleid van het WMO Platform HiS, ging vervolgens in een filosofisch getint verhaal in op een denkfout in de nieuwe WMO: ‘Als vrijwilligerswerk van bovenaf wordt opgelegd wordt het essentiële kenmerk van vrijwilligerswerk aangetast en is er helemaal geen sprake meer van vrijwilligerswerk.’ Hij gaf aan wat volgens socioloog Evelien Tonkens daar de consequenties van kunnen zijn.
Verder lichtte hij de missie en de doelstellingen van het het WMO Platform HiS toe.

wmodag20145

Na de lunch legde Aebel van Santen uit hoe Vraagwijzer, al drie jaar in Hillegersberg-Schiebroek actief, werkt. Vraagwijzer is een laagdrempelig loket waar mensen zonder afspraak naar toe kunnen om elk probleem anders dan een medisch probleem, kunnen bespreken.

Chiara van Dijk en Sanne van Waardenburg vertelden tot slot hoe de nieuwe Wijkteams aan de slag gaan.
In de Wijkteams zitten professionals op het gebied van financiën en schuldproblematiek, werk, activering en participatie, ondersteuning van zelfstandig wonende ouderen, ondersteuning van mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, GGZ-problematiek en huiselijk geweld. Ook huisartsen kunnen mensen doorverwijzen naar het Wijkteam. Met hulp dichtbij zou beter (lees: goedkoper) maatwerk geleverd kunnen worden, is het idee.
Enkele aanwezigen toonden zich ongerust over de nieuwe manier van indicatiestelling. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) komt te vervallen en de indicaties zullen gesteld gaan worden door het Wijkteam. En op basis van de indicatie wordt de hoogte van het Persoonsgebonden budget vastgesteld.

wmodag20147

 

In de pauzes konden de aanwezigen de informatiemarkt te bezoeken, waar veertien organisaties op het gebied van zorg, hulp en ondersteuning stands hadden ingericht.
Net als op de eerste WMO-dag, in 2013, stelden de vertegenwoordigers van de organisaties de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer contacten te leggen zeer op prijs.
Het WMO Platform HiS kijkt terug op een geslaagde WMO-dag.

*) Vraagwijzer HiS is met ingang van 24 november 2014 gevestigd aan de Argonautenweg 23, in het voormalige deelgemeentekantoor.
Open: maandag t/m donderdag van 9:00 tot 12:30uur en vrijdag van 13:00 tot 16:30 uur
T: 010 218 66 78

0
Shares