Skip to main content

Veel te doen over riolering Straatweg en rest Rotterdam

De commissie Grondwater Oud Hillegersberg vreest meer paalrot als de gemeente Rotterdam geen maatregelen neemt. Dat bleek gisteren bij de inloopavond over de rioleringswerkzaamheden aan de Straatweg. Uitgerekend op dezelfde dag concludeerde de Rotterdamse rekenkamer dat de gemeente verantwoordelijk is voor slechte riolen en paalrot.

De commissie Grondwater denkt dat er wat kan worden gedaan aan funderingsproblematiek door verhoging van het grondwaterpeil (bij de werkzaamheden aan de Straatweg) en rekening te houden met dat peil door waterpasserende verharding.

De presentatie is ook als pdf te downloaden.

Tot nu toe lijkt de gemeente daaraan niet tegemoet aan te willen komen, omdat hogere prioriteit wordt gegeven aan het voorkomen van wateroverlast. En de commissie Grondwater en de gemeente verschillen van mening over hoe het peil moet worden bepaald. Meer daarover is te lezen in het verslag van Sieb de Jong en Tineke van Oosten (commissie Grondwater) over de bijeenkomst in Lommerrijk.

Rekenkamer

Tegelijkertijd waarschuwt de rekenkamer van Rotterdam in het gisteren verschenen rapport ‘Leidingen onder druk’ voor de gevolgen van achterstallig onderhoud aan de riolering. De gemeente heeft de laatste jaren te weinig riool vervangen. Interessant is dat in een toelichting voor RTV Rijnmond op het rapport Paul Hofstra namens de rekenkamer de gevolgen benadrukt. Dat is onder meer, zo zegt hij voor de camera, een lager grondwaterpeil en paalrot.

Update: Er wordt volgens de VVD in de gemeenteraad rekening gehouden met het grondwaterpeil bij bestrating van de zijstraten van de Straatweg.

 

 

Laat reactieformulier zien
0
Shares