Skip to main content

Culturele koffieochtend 1 december 2023 Kindercardiologie

Op vrijdag 1 december 2023 wordt er in de Fonteinkerk weer een culturele koffieochtend gehouden met als spreker Ingrid Frohn.

Ingrid Frohn was tot haar pensionering in 2022 werkzaam als kinderarts/-cardiologe in het Sophia Kinderziekenhuis. Zij behandelde duizenden kinderen met even zovele hartaandoeningen. Kindercardiologie is een verdere specialisatie na de opleiding tot kinderarts. Dit vak houdt zich bezig met alle cardiologische aandoeningen op de kinderleeftijd, dat wil zeggen tussen 0 en 18 jaar.

Meestal betreft dit aangeboren afwijkingen van het hart, maar ook hartritmestoornissen en hartfunctiestoornissen (hartfalen) komen voor bij kinderen. Sinds de invoering van de prenatale diagnostiek (20 weken echo) worden veel hartafwijkingen al voor de geboorte vastgesteld. Enerzijds geeft dit ouders een keuze om de zwangerschap wel of niet te continueren, anderzijds zijn ouders en team voorbereid op wat komen gaat en kan de baby onder optimale omstandigheden worden geboren en verder behandeld worden. Veel hartafwijkingen kunnen goed behandeld worden, sommigen door middel van een hartkatheterisatie door de kindercardiologen, anderen met een operatie door de kinderhartchirurg. Soms zijn meerdere ingrepen nodig. Dit maakt dat ook binnen de kindercardiologie verdere specialisatie nodig is en intensieve samenwerking met diverse
partners.

Het spectrum van afwijkingen, de benodigde onderzoeken, behandelingen en ontwikkelingen in dit vakgebied zullen in deze lezing aan bod komen.


U bent van harte welkom!


Tijd: Vrijdag 1 december 2023 van 10 - 12 uur (inloop vanaf 9.30 uur) 
Plaats: Fonteinkerk, Terbregselaan 3, Rotterdam

Komende onderwerpen:
5 januari Annelien van Kempen over het borduren van meelzakken in WO I
2 februari Leo Brand – natuurfotograaf over de flora en fauna in de Alpenlanden

In de pauze zal er een vrijwillige bijdrage van u gevraagd worden ter bestrijding van de onkosten.

0
Shares